Bogarak Ura



Csúnya ember volt, olyan ötvenegynehány éves lehetett. Szinte nem volt már haja, orra pengeéles horogként állt ki az arcából, két mélyenülő szeme, kellemetlen tekintetét, ösztönösen igyekezett mindenki kikerülni.
Egyedül élt a faluszéli kis házában, senkivel nem barátkozott, egész nap az erdőt járta. Ha végigment a kertek alján a méhkaptárok között, százával telepedtek rá a bogarak, és nem csípték meg soha.
El is voltak képedve a gazdák, nem tudták mire vélni a dolgot.
Ez már boszorkányság- sugdolóztak az asszonyok, a fene se látott még ilyet…
De senki nem mert kérdezősködni nála, nem szívesen beszélgettek vele. Mert olyan furcsa szaga is van- mondták, ahol sok a darázs, meg a méh, ott van hasonló. Na meg ahol nagy hangyaboly van, mondta a Józsi bácsi, ott is ilyen szag van. Márpedig ha Ő mondja,- beszélték a többiek- akkor az úgy is van, mert az öreg sok mindent tud.
Szent Bertalan éjszakáján történt, szépen világított a telihold, a „Bogárember”- mert a háta mögött így beszéltek róla, - észrevette, hogy két karját és kézfejét finom szőrök, pihék borítják.
Nagyon meglepődött, nem tudta mire vélni a történteket.
Napok alatt úgy megváltozott, hogy ki sem mert jönni a házából.
Dereka merev lett, háta és mellkasa kemény páncélszerűvé vált.
Végtagjai meggörbültek, elvékonyodtak, és lábfejei fogólábakká alakultak.
Háza körül egyre több bogár repkedett, olyan döngicsélést, zúgást,  még nem hallott a falu. A kaptárakból is odagyűltek a dühös méhek, senki, még a közelükbe sem mert menni.
Aztán, egy csendes délután kinyílt a Bogárember ajtaja. A gomolygó rovartömeg akkora volt, hogy szinte elfedték a házat.
Kilépett az ajtón, egészen megváltozott, csak hegyes, nagy orra volt a régi. Szárnyait kiterjesztve, megsuhogtatta őket, és lassan emelkedni kezdett. A hatalmas bogárfelhő őrjöngve kísérte. Nagy kört írtak le a falu felett, majd távolodni kezdtek a hegy csúcsa felé. A sziklaszirten álló barlangban vertek tanyát.
Elárvult házának kertjét, derékmagasan felverte a gaz, tetejét kikezdték a téli viharos szelek. A környékbeliek messze elkerülték, nem is szívesen beszéltek a történtekről.
A vénasszonyok egymás között pusmogtak róla, többen esküdöztek, hogy éjszakánként egy hatalmas bogár árnyékát vélték felfedezni a ház körül, távoli, vészjósló méhzúgás kíséretében.
De senki nem mert megbizonyosodni róla.
Napos, tiszta időben jól látszik az eget érintő, magas hegyorom, még a barlang bejárata is látszik, a körülötte zúgó, hatalmas bogárfelhővel.
Akik látják, vetik a keresztet, félnek, ha megindulna a falu felé a felhő, hát az ég irgalmazzon az embereknek.

Nincsenek megjegyzések: