Hőség


Igen. Ma, Ulrik napja van.
Dög hőség, óriási pára, és Ulrik. Nem elég neki a kánikula?
Az ember oxigén helyett vízgőzt lélegzik be. Trópusi idő, banánfák nélkül. Datolya fák sincsenek. Hogy mi van? Hát semmi. Meleg. Ilyenkor minden egykettőre megromlik. Még az elhunytak is. Gyorsan kell temetni, mint a rossz emlékeket. Aminek a föld alatt van a helye, az ne legyen felette. Jól néznénk ki, ha megcserélődnének a dolgok. Szörnyű látványt nyújtana a táj, de nem lenne probléma, mert aki tudná nézni, az a föld alatt lenne. Az ember szeme meg nem periszkóp. Az eltemetettség egyetlen előnye, hogy ott alant hűvösebb van.
Persze, aki véletlenül egy búvópatakban landol, az szar ügy. Nem kellemes állandóan vízben lenni. Az izületi nyavalyától, a krónikus vesebántalmakig mindent összeszedhet az illető. Polyartritis. Meg reumatica.
Egy gilisztának is az a szerencséje, hogy nincsenek izületei. Persze, attól még elgondolkodni éppen tudna, - ha lenne esze. Igaz, még egyetlen gilisztát sem ismertem közelebbről, így nem tudhatom mije van. Szelvényei. Abból meg nem lehet baj. Láttam már mozdulatlan gilisztát. Vagy katatón volt, vagy döglött. A fenének volt kedve megpiszkálni. Különben is az ő dolga.
Egy növénynek is a hűvös földben vannak a gyökerei, csak az én gyökereim nem. Nincs mi hűtsön. Még ez is…
Amúgy az embernek nincsenek gyökerei, ezt csak úgy szokás mondani. Átvitt értelemben értendő. Vagy félreértendő, attól függően ki értelmezi. Nálunk, a dolgok félreértése nemzeti sport. Legalább van valamink, ami a miénk. Azért ez nem semmi. Hogy ez egy negatívum?
Hát ahogy vesszük. Minden népnek van valami jellemzője, ami miatt az, ami. Aztán, hogy mi negatívum, és mi nem, ez megállapodás kérdése. Nevezhetjük racionalitásnak is. Tudományosabban hangzik. Hogy mi és hogy hangzik, ez nagyon lényeges. Mert adunk a kultúrára.
Mert például ha társaságban a szart fécesznek és a hisztériás kurvulást nimfomániának aposztrofáljuk, akkor már rendben is van.
Ez ilyen egyszerű…
Ebben a megveszekedett hőségben mindegy miket mond az ember. Aki hallja, annak is szanaszét működik az agya.
Na persze, ha Grönlandra telefonálok, és ilyeneket mondok, ott másként fogják értelmezni fennkölt szavaimat. Ott, a hideg miatt megváltozik szavaim értelme. Tehát mondhatnám, a klíma pillanatnyi milyensége, módosíthatja a mondottak súlyát.
Afrikával kell beszélni. Ott, e témában sokkal nagyobb megértésre számíthatunk. Bár az is igaz, hogy hol talál megértésre az ember?
Mindenki saját magát érti meg, legfeljebb sikkből azt hazudja, hogy érti a másikat is. Pedig egy frászt.
Sokszor emberfeletti mutatvány, ha valaki saját magát megérti. Ideje, hogy likvidáljam a megérteni szót. Még a hőség sem indokolja ezt a tömeges szóismétlést. Bár ez lenne az egyetlen hibám! De van még rengeteg, én csak-csak megszoktam, de bezzeg mások szenvednek tőle. Mint én a másokétól. Saját magával az ember elnéző, és nem marad kapacitása a másokét elviselni. Hát, ez a sokat emlegetett gyarlóság esete. Mivel tudunk róla, így nem okoz övön aluli meglepetést. Azok mindig váratlanok, nem lehet rájuk felkészülni. Azoktól lehet kikészülni.
De legyűrhetetlenek lévén, valahogy felkecmergünk a porból, lerázzuk magunkról a koszt, megtöröljük vérző orrunkat, és döcögünk tovább. Life is life  - mondaná egy művelt sváb -, az élet az élet, ebben akár bele is lehet halni, hiszen már József Attila is megmondta…
Ma, Ulrik napja van. Hát Isten éltesse őket…
Csak ne lenne ekkora pára meg hőség. Ezt alig lehet elviselni.

Nincsenek megjegyzések: